Proactieve houding

Binnen de opleiding leer je onder andere over een reactieve en een proactieve houding. De nadruk hierbij ligt op de proactieve houding en wat je met deze houding kunt bereiken. Om hierachter te kunnen komen is het handig om te weten wat een proactieve houding nu eigenlijk inhoudt en hoe je dit kan ontwikkelen.

Proactief zijn kan beschreven worden als vooruit kijken, vooruitdenken en hiernaar handelen. Oftewel een stap vooruit zetten zonder dat iemand jou heeft aangestuurd deze stap te nemen. Een onderdeel hiervan is bijvoorbeeld initiatief tonen, je laat het niet allemaal op je afkomen maar zet als het ware al een stap vooruit. Alvast kijken wat de planning is van de komende periode om te zien wat je te wachten staat is hier een voorbeeld van.

 

Proactief zijn betekent letterlijk de regie in handen nemen. Hiervoor heb je verantwoordelijkheid nodig, want als je de regie in handen neemt moet je keuzes maken en jij draagt de verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. Wanneer je dit initiatief neemt en in actie komt, kan dat alleen over dingen waar je invloed op hebt. Je moet dus accepteren dat jou proactieve houding begrensd is tot de dingen waar jij invloed op kunt uitoefenen.

 

Proactief gedrag kan in hele kleine dingen zitten en toch een grote invloed hebben op jouw omgeving of de groep waarin jij je op dat moment bevindt. Ga bijvoorbeeld met een positievere houding de groep binnen. Dit hoeft geen overdreven glimlach te zijn maar, wel kun je door rechtop zitten en interesse te tonen al een grote invloed hebben op de sfeer binnen een groep. Mensen zijn en blijven namelijk tot op een zekere hoogte kudde dieren en nemen hierom elkaars gedrag (gedeeltelijk) over. Wanneer jij een positieve uitstraling heb nemen andere dat over en zo bevorder je de sfeer al met een kleine verandering in alleen jouw eigen houding.